januar 26, 2022     |

 

 

Flått

 

 

 

Flåttsesongen varer vanligvis fra april til oktober med høysesong i sommermånedene. Så fort temperaturen overstiger 5 grader C blir flåtten aktiv.

 

 

Hunder og katter som ferdes i skog og mark utsettes ofte for flått og kan bringe den med seg hjem.

 

 

Undersøk hundens og kattens pels regelmessig og plukk bort flått som sitter fast og de som eventuelt kryper rundt i pelsen. Mange har erfart at det er nesten umulig å få hunden og katten fri for flåtten ved manuell plukking.

 

 

Ved å behandle hunden med flåttmidler som  flåtthalsbåndet Scalibor og spot on dråper som Bayvantc, Prac-tic, Exspot og Frontline kan man forebygge sykdom som flåtten kan føre med seg. Disse preparatene er reseptpliktige, og kun reseptpliktige preparater anbefales benyttet til dyr.

 

 

Eneste registrerte flåttmiddel til katt er Frontline.

 

 

Til hest anbefales Swithch.

 

 

Det flinnes flere flåttarter i Norge, men mest vanlig er skogsflåtten. Flåtten er en midd som lever av å snylte på varmblodige vertsdyr.

 

 

Flåtten kan spre ulike sykdommer til dyr og mennesker.

 

 

Boreliose er beskrevet hos hund og hest og er forårsaket av en bakterie. Symptomer hos hunder kan være halthet, stivhet, hovne og ømme ledd, feber, manglende apetitt og tretthet.

 

 

Granulær anaplasmose (erlichiose) er en bakterie flåtten kan overføre, og forekommer bland annet hos hest, hund, storfe og sau. Hunder kan ha uspesifikke symptomer  med feber, tretthet og manglende apetitt.

 

 

Opphavsrett (c) 2022 Hanne Kure Veterinærklinikk   |  Uttalelse om privatliv  |  Betingelser for bruk